Chiloé, Chili

Wij ondersteunen al jaren een community development project in het zuiden van Chili. Hier ligt een eilandengroep met de naam Chiloé. Rosio en Ana Maria zijn de initiatiefneemsters van het project en zij werken met een team aan praktische hulpverlening en sociale en psychische ondersteuning. Zij hebben hun thuisbasis in de heuvels aan de rand van de stad Castro op het hoofdeiland van Chiloé.

Foto van het team in Chili Een belangrijk onderdeel van hun project is het werken met kinderen. Daarmee is de samenwerking met DSF destijds ook begonnen. Er is een gezondheidslesprogramma ontwikkeld dat is gebaseerd op een wereldwijde strategie om gezondheidszorg voor iedereen toegankelijk te maken: Primary Health Care. Deze strategie is gecombineerd met de internationale onderwijsmethode Child-to-Child. In deze methode staat spelenderwijs leren over gezondheid en ziekte centraal. Het gaat hierbij niet alleen om kennis, maar vooral ook om vaardigheden. Het doel van dit lesplan was dat kinderen hun eigen gezondheid en die van hun familie verbeteren. Doordat ze tijdens de lessen ook leerden hoe ze kennis en inzicht kunnen overdragen aan anderen, heeft dit lesplan een breed bereik gehad.

Het gezondheidsprogramma werd namelijk gegeven als een tweejarige cursus over gezondheid en welzijn, naast het reguliere onderwijs op de basisschool Nueva Esperanza op het eiland Chulìn, één van de eilanden van Chiloé. Doordat dit gebied zo afgelegen ligt komen kinderen van verschillende eilanden hier naar school. Later is de gezondheidscursus ook gegeven in het dorpje Puchaùran en op het eiland Chuìt.

ingang van de school Een periode van 12 jaar gezondheidslessen op Nueva Esperanza heeft zijn vruchten afgeworpen. Niet alleen de gezondheidssituatie is verbeterd, maar er is ook een groeiende mentaliteitsverandering. Kinderen hebben zelfvertrouwen en ambitie gekregen. Ze willen na het basisonderwijs verder leren. Voorheen was dit een enkeling, nu begint het de norm te worden. Op den duur wilden zelfs volwassenen de cursus volgen. Voorheen was er grote argwaan en weerstand tegen iedere vorm van gezondheidsvoorlichting, vanwege de traditionele en vaak bijgelovige cultuur. In de gesloten samenleving kwamen mishandeling en incest vaak voor. Deze problemen zijn beter bespreekbaar geworden. Kinderen durven hier vaker over te praten en volwassenen volgen, door toe te geven dat dit culturele patroon moet worden doorbroken. Op dit moment is het gezondheidslesprogramma in de oorspronkelijke vorm gestopt en eigenlijk is dat dus heel goed nieuws!

Het project gaat wel door en bouwt verder aan de ontwikkeling en ontplooiing van met name kinderen. Er is nog steeds armoede en sociale achterstand in het gebied. Bijvoorbeeld kinderen die op 20 kilometer van de zee vandaan wonen, maar hem nog nooit hebben gezien omdat ze daar de mogelijkheden niet voor hebben, en in de kindervakantieweken die Rosio en Ana Maria organiseren voor het eerst leren voetballen.

Kinderen die voetballen

Door Plaats de Wereld wordt jaarlijks een verslag gemaakt over het project Kansen voor kinderen van Chiloé. Deze kunt u vinden op onze pagina met Publicaties.